Oferta - Serowarni Strużańskiej
W naszej serowarni wytwarzamy przepyszne twarogi pełnotłuste, które pokochało wielu, sery świeże i dojrzewające oraz jogurty i kefiry z mleka owczego oraz krowiego. Podczas produkcji naszych wyrobów stosujemy wyłącznie tradycyjne, naturalne i sprawdzone receptury.
Podstawą naszych serów, mającą decydujący wpływ na ich jakość, jest wyśmienite mleko krowie i owcze. Wszystkie sery produkowane są z mleka farmerskiego pochodzącego od krów i owiec wypasanych na podgórskich łąkach, z dala od smogu i innych zanieczyszczeń. Krowy i owce karmione są trawami oraz zbożami z czystych i naturalnych upraw. Nie są karmione kukurydzą ani dodatkami powodującymi nienaturalne zwiększenie ilości mleka. Dzięki mleku wysokiej klasy oraz świeżym przyprawom tworzymy sery wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem.
Wyroby z mleka owczego
Nie sposób przejść obojętnie obok wyrobów wytwarzanych z mleka owczego. Niewiele osób wie, że mleko owcze jest znacznie zdrowsze od mleka pochodzącego od krów i kóz. Fakt ten dotyczy również produktów robionych z mleka owczego. Wyroby z mleka owczego są zdrowsze od produktów powstających z mleka krowiego i koziego.
Poniżej podajemy kilka informacji związanych z mlekiem owczym. Informacje zostały zaczerpniętych z portalu dietetycy.org.pl.
- Zaleca się, aby niemowlęta uczulone na mleko krowie były karmione właśnie mlekiem owczym.
- Spożywanie mleka owiec poprawia odporność człowieka. Jest to związane z wysoką zawartością witamin A oraz E, które mają działanie antyrodnikowe. Wolne rodniki w naszym organizmie przyczyniają się do powstawania przewlekłych chorób i stresu oksydacyjnego. Dodatkowo witamina E pomaga nam utrzymać zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Mleko owcze zawiera znacznie więcej białka niż mleko krowie, czy kozie. Dlatego uznawane jest za najlepsze mleczne i łatwo przyswajalne źródło białka.
- Nukleozydy i nukleotydy, których w mleku owczym jest przynajmniej 50 razy więcej niż w mleku pochodzącym od krów, zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem raka, stresem oksydacyjnym czy lepszym wzrostem komórek w całym organizmie. Dlatego regularne spożywanie mleka owczego zapobiega powstawaniu wolnych rodników, które mutują zdrowe komórki. Mutacje komórek to jeden ze sposobów powstawania nowotworów.
- Wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego jest bardzo korzystne dla zdrowia kobiet w ciąży oraz noworodka. Witaminy z grupy B poprawiają także ogólny metabolizm człowieka. Dlatego spożywanie mleka owczego może być wspaniałym sposobem na zrównoważenie poziomu hormonów i zapewnienie porodu bez komplikacji./li>
- Stężenie kluczowych aminokwasów w mleku owczym jest wyższe niż w mleku krowim, kozim czy bawolim. Aminokwasy zawarte w mleku owczym działają podobnie do niektórych leków obniżających ciśnienie krwi.
- Cynk, magnez i wapń to minerały, które występują w dużej ilości w mleku owczym.
- Co prawda mleko od owiec zawiera dwa razy więcej tłuszczu niż mleko krów. Jednak należy pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Tłuszcze jednonienasycone — a takie występują w mleku krowim — przyczyniają się do obniżenia cholesterolu w organizmie. Może to pomóc w zapobieganiu wystąpienia niektórych chorób sercowo-naczyniowych (np. zawały serca, udary, choroba wieńcowa). Trójglicerydy, których w mleku pochodzącym od owiec jest około 25 % całkowitej zawartości tłuszczu redukują złogi tłuszczu w organizmie człowieka i poprawiają przemianę białka w energię.
W naszej ofercie znajdziesz sery z mleka owczego takie jak:
- Owca Borowa - ser dojrzewający typu górskiego, łagodny w smaku i delikatnie słodki.
- Owca Strugowa - ser dojrzewający z ostrzejszą nuta smakową.
- Owca Caciotta - ser typu włoskiego, dojrzewający ,ze sprężystym wnętrzem i niepowtarzalnym smakiem.
- Jogurty, kefiry, serwatka, mleko, ricotta-ser serwatkowy.
Sery z mleka krowiego
Dla tych, dla których liczy się tradycyjny i sprawdzony smak mamy wyroby z mleka krowiego:
- Twaróg pełnotłusty - którego smak pamięta starsze pokolenie.
- Jogurt naturalny lub z wsadem owocowym
- Bieluchy - świeże podpuszczkowe serki z kozieradką, czarnuszka, nitkami chilli, ziołami włoskimi, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem kolorowym
- Sery dojrzewające - Krowa Borowa, Krowa Strugowa ...
- Serki twarogowo-podpuszczkowe
- Oraz lubiane przez Was sery wędzone...